RODBEHANDLING

Rodbehandling

 

Hvad er en rodbehandling?

En rodbehandling er tandlægens måde at behandle betændelse i tandens nerve. Tandnerven kan blive inficeret, hvis man går for længe med et ubehandlet hul i tanden. Med tiden vil bakterierne gnave sig igennem tanden og ned til tandrødderne.

Nervebetændelse i tanden kan også opstå, hvis en fyldning eller en krone sidder for tæt på nerven, og forårsager at nerven dør og inficeres med bakterier.

Det kan også være et traume som et slag, en knækket tand eller revner i tanden, der giver bakterier adgang til at trænge ned til nerven.

Følsomme tandhalse. Ind imellem kan en rodbehandling være en løsning på meget følsomme tandhalse (isninger i tænderne og smerter ved kulde og varmepåvirkninger)

Bliver nervebetændelsen ikke behandlet i tide, kan det udvikle sig til rodspidsbetændelse og der kan opstå en tandbyld.

 

Sådan foregår behandlingen

Hvis nerven er levende, lægger tandlægen en lokalbedøvelse. Herefter er behandlingen fuldstændig smertefri. Tandlægen skaber adgang til nerven ved at bore hul i tanden. Nerve og bakterier fjernes ved hjælp af ganske tynde rodfile. Vha. røntgenfoto eller elektronisk måleudstyr kan tandlægen vurdere, hvor dybt han skal file. Området desinficeres og fyldes med et plastisk materiale. Somme tider foregår en rodbehandling over flere besøg hos tandlægen. Prisen afhænger af, hvor mange tandrødder, der skal fjernes.

 

Smerter og bivirkninger

Du bliver lokalbedøvet, så det gør ikke ondt at få lavet en rodbehandling. Der kan være lidt ømhed i et par dage efter behandlingen, som kan tages med almindelig smertestillende medicin.


Opdateret d. af